Praktijkgegevens

COPD


COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In het Nederlands betekent het: ziekte waarbij u constant last van uw longen heeft. U haalt steeds adem door luchtwegen die vernauwd zijn en zo kunt u dus niet meer vrij ademen. COPD is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Bij beide aandoeningen zijn de longen en luchtwegen blijvend ontstoken. Daardoor zijn deze onherstelbaar beschadigd. De beschadigingen aan de longen bij COPD genezen dus niet meer. 


Behandeling
De behandeling van COPD bestaat niet alleen uit medicijngebruik. Ook een gezonde manier van leven is belangrijk bij de behandeling. Stoppen met roken, regelmatig bewegen en gezond eten zorgen allemaal voor een betere conditie. 


Zorgaanbieders

Het behandelen van COPD is teamwerk. Als u COPD heeft, kunt u behandeld worden door de huisarts of de longarts. Soms wordt u door allebei behandeld.
Wie uw hoofdbehandelaar is hangt af van de mate waarin u last heeft van uw ziekte. De hoofdbehandelaar is degene die eindverantwoordelijk is voor uw behandeling. Bij deze persoon kunt u terecht voor vragen over uw behandeling. Andere zorgaanbieders waar u mee te maken kunt krijgen zijn de praktijkondersteuner, fysiotherapeut, internist, apotheker en longarts.


Fysiotherapie bij COPD
Vanaf 1 januari 2019 wordt fysiotherapie voor patiënten met COPD in bepaalde mate en onder bepaalde voorwaarden vergoed. Vraag bij uw zorgverzekeraar na waarvoor u in aanmerking komt.


Longaanval
Jaarlijks worden 30.000 mensen in Nederland opgenomen in het ziekenhuis voor een COPD-longaanval. Uw huisarts wil samen met u ervoor zorgen dat minder patiënten een longaanval krijgen. Dit doen we door het bewustzijn te vergroten over een longaanval zodat (her)opnamen voorkomen kunnen worden. Samen met u zijn we hiervoor verantwoordelijk. Daarom nodigen wij u uit om de volgende filmpjes van de Long Alliantie Nederland te bekijken. Filmpjes zoals: Wat is een longaanval? Hoe herkent u deze? Wat betekent dit voor de mantelzorger en wat kan ik zelf eraan doen?


Agenda Longfonds
In de regio geeft het Longfonds op verschillende manieren voorlichting. De voorlichtingsactiviteiten vind je in de agenda.

Het Huisartsenteam Maat / van Hooff Waarneming
Spoed (0165) 50 20 00 Praktijk (0165) 50 20 00
Adres Raadhuisplein 5
4741 AM Hoeven
Kaart
Huisarts(en) Y. Maat
L. van Hooff
Wij zijn over op een nieuw computersysteem. Maak hier nu eenvoudig en snel een (nieuw) account voor aan. Hiermee kunt u online veilig:
  • afspraken maken
  • herhaalmedicatie bestellen
  • uw medicatieoverzicht inzien
  • een vraag stellen via e-Consult
En meer!

Download de gratis app Het Huisartsenteam via iTunes/Apple Store en communiceer nog gemakkelijker met uw huisarts.

Let op: iedere patiënt moet gebruik maken van een uniek e-mailadres. U kunt dus niet hetzelfde e-mailadres gebruiken als uw partner/huisgenoot/ouder/kind/etc.